Nieuwe website

Deze website is nog in ontwikkeling en wordt langzamerhand gevuld met veel informatie over de “Strontweek”.

“Strontweek” is de verzamelnaam van een aantal maritieme evenementen met elk hun eigen karakter en uitstraling en vindt plaats tijdens de herfstvakantie in het havenstadje Workum. De Strontweek wordt georganiseerd door de stichting Zeilvaartcollege Workum samen met de “Stichting Liereliet Workum”, de “Vissserijvereniging Workum” en de “Vereniging Zeilvracht”. Deze organisaties werken samen en hebben hun eigen inbreng in het gehele evenement “de Strontweek”. Tijdens de Strontweek is er ook een warenmarkt op zondag en wordt ook het klompkesilen georganiseerd voor de jeugd van Workum.
De strontweek is bijgeschreven op de inventarislijst van immaterieel erfgoed nederland.

De “Stichting Liereliet Workum” organiseert een festival van maritieme muziek: “het Internationaal Festival van Maritieme Muziek in Workum”. Hier staan shanties en liederen over de zee en de zeevaart centraal. Shanties zijn werkliederen die vroeger in de tijd van de grote zeilvaart aan boord gezongen werden om bepaalde werkzaamheden te verlichten en/of in een bepaald tempo te verrichten.

De “Visserijvereniging Workum” organiseert de “Visserijweek”. Een week lang wordt er met schepen zoals jollen, botters, aken en schouwen op traditionele wijze gevist en worden deze technieken van oudsher onderhouden en toegepast. Voor het schip met de grootste besomming wacht er aan het einde van de week een zilveren breilepel.

De “Vereniging Zeilvracht” organiseert “het Beurtveer” en “de Strontrace”. Beide zijn een oefening onder zeil en staan in het teken van het vervoeren van vracht, post en passagiers naar havensteden van de voormalige Zuiderzee en het Westland. Het Beurtveer wordt gevaren met grotere schepen zoals klippers en tjalken van Workum naar Amsterdam terwijl de kleinere schepen van de Strontrace naar Warmond en terug varen. Zowel in het Beurtveer als de Strontrace kan een breilepel “gewonnen” worden.