Klompzeilen

Klompzeilwedstrijd om 'De Loden Kiel'

Om 'De Loden Kiel' is een regatta voor zeilende klompschepen op het water van De Dolte, achter de Doopsgezinde Kerk. Deze zeilwedstrijd is voor vrachtklompschepen met als inzet de 'Loden Kiel'-trofee. Een loden kiel is zowel een middenzwaard van lood onder een schip, als een kledingstuk van 'loden'; een soort stof dat vaak door zeelui gedragen wordt. Er wordt gevaren met vracht. Net zoals de skutsjes en tjalken van de Strontrace, zijn de klompschepen dus zeilende vrachtschepen. Alleen bestaat de vracht bij de  klompschepen niet uit mest maar uit een vrachtbrief met een zelfbedachte liedtekst erop. De deelnemers worden van harte uitgenodigd om dit lied tijdens het kinderconcert na de wedstrijd, te zingen.

De klompschip-schippers zijn meisjes en jongens van alle leeftijden en pluimage, zowel ervaren gerenommeerde rotten als nieuwelingen. Iedere 'Vracht'-Zeilklomp heeft een tweekoppige bemanning. De bemanningsleden staan aan weerskanten van het water. Het ene bemanningslid zet het zeil en het roer in positie en laat het schip naar de overkant varen. Het andere  bemanningslid laat het schip terugvaren. De verschillende teams varen tegen elkaar waarbij het snelste telkens doorgaat naar de volgende ronde. In de  finale varen de snelste schepen tegen elkaar om de winst.

De vracht bestaat uit een nieuw geschreven liedtekst over water, schepen, varen, vissen of andere waterwezens. De melodie mag zelfgemaakt  zijn, maar ook mag een bestaande deun zijn zoals die van een bekend zeemanslied als The Drunken Sailor, Kap'ren Varen, Garrenkwak, West Zuid West of een andere. De artistieke jury beoordeelt alle vrachtbrieven en bepaalt wie de winnaar is.

De wedstrijd staat onder toezicht van een nautische en een artistieke jury. Er is een klassement voor het snelste schip en een klassement voor het beste lied. De winnaar van 'Om de Loden Kiel' is de winnaar van het combinatieklassement; hij heeft dus én een snel schip, én een goed lied. De  winnaar van het combinatieklassement krijgt een trofee en een op maat gemaakte 'loden' kiel. Het winnende lied wordt uitgevoerd tijdens het kinderconcert op zaterdagmiddag.

Kinderen met een zeilend klompschip kunnen zich op de zaterdagmiddag tussen 12.00 en 13.00 uur aanmelden bij Kultuerhús Klameare in Workum. Daarna gaat het in optocht naar het wedstrijdwater.

Voor meer informatie bel 0515-540803 of mail naar petertolsma@organisatieadviezen.com